Salvador
Pueyo Pons
Currículum
Nascut a Barcelona, realitza els estudis oficials al Conservatori Superior Municipal de Música ; va acabar els de piano, folklore, direcció d’orquestra i composició. En composició va obtenir, per concurs oposició i amb unanimitat del Jurat, el Premi Extraordinari amb l’obra simfònica 'Antítesis'.
Becat per la Fund. Juan March amplia estudis sobre música contemporània a L’ 'École Normale de Musique' de París i, segueix, alhora, un curs sobre música concreta i música electrònica sota la direcció de Pierre Schaffer. Per la mateixa època treballa la musicologia comparada i la paleografia musical gregoriana.
L’any 1964 se li concedí el Premi Ciutat de Barcelona per la seva obra simfònica 'Abstraccions', estrenada per Enrique Jordá. El mateix any, li foren seleccionades dues obres per aportar a la IV Biennal D’Art Contemporani de París.
El 1968 escriví Vespres de Sant Pere, obra encarregada per l’ Abadia de Montserrat.
El 1977 se li estrenà Simfonia Barroca, obra per a orquestra de corda, interpretada des d’aleshores més de tres-centes vegades per diferents directors i orquestres: Yehudi Menuhin, Uwe Mund, A.Ros Marbà, X. Güell, Bohdan Warchal, E. Xancó, Daniel Tosi (l’ha enregistrat en CD), Theo Alcántara, Ll. Millet, Evelio Tieles (l’ha enregistrat en CD), J.Pàmies, O.Creus, Horst Sohm, J.Fransech, G. Comellas,… Orquestra Nacional de España, Ciutat de Barcelona, Simfònica del Gran Teatre del Liceu, Camerata de France, Josef Suk de Praga, Leos Janacek de Brno, Orquestra de Cambra Eslovaca, Orchestre Régional de Cannes, Orquestra de Cambra del Conserv. Prof. De Vila –seca, Solistes de Catalunya, Sinfónica de El Ecuador, Istropolitana de Bratislava, Sinfónica de Bilbao, Orquestra de Cambra de l’ Empordà,…
El seu ballet Yerma (basat en l’obra del mateix nom de F. García Lorca), estrenat l’octubre del 1992 en el Gran Teatre del Liceu (Barcelona) per la companyia Tanz-Forum del Teatre de l’Òpera de Colònia, amb una coreografia de Jochen Ulrich, es va representar tot l'any 1993 en dit teatre alemany.
Durant anys s’ha ocupat, professionalment, de la direcció artística en enregistraments fonogràfics i ha col•laborat amb solistes, agrupacions de cambra i orquestres de diferents nacionalitats (Jorge Bolet, Rosa Sabater, Victor Martín, Miguel Zanetti, Gonçal Comellas, Antoni Ros Marbà, Pier N. Masi, Esteban Sánchez, 'Quarteto Brahms' de Roma, Quatour Parrenin, Orquestra Ciutat de Barcelona, Orquesta de Cámara de Madrid, Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, Solisti Veneti, English Chamber Orchestra, Orchestra da Camara di Padova, Carlo Bergonzi Montserrat Caballé Jaume Aragall,…) Ha efectuat un cert nombre d’orquestracions d’entre les quals destaquen les realitzades sobre cançons napolitanes per a discos del tenor italià Carlo Bergonzi i del tenor català Jaume Aragall.
Encomanat i publicat (1983) per la Generalitat de Catalunya, ha dut a terme un estudi sobre el orígens de la música d’ 'Els Segadors', l’Himne Nacional de Catalunya. A petició de la soprano Montserrat Caballé, ha escrit el cicle de cançons, per a veu i orquestra, 'Cap al meu silenci'. Montserrat Caballé n’hi ha estrenat al Carnegie Hall de Nova York i n’ha interpretades, entre altres indrets, al Palau de la Música Catalana (Barcelona), a Essen (Alemanya), al Mann Auditorium de Tel Aviv (Israel), al Teatro Coliseo de Porto (Portugal), i en diferents ciutats d’Espanya, França, Estats Units,…
Copenhagen’96, li va encarregar i estrenar, amb motiu d’ ostentar la capitalitat europea de la cultura, 'Morta Fiamma', per a orquestra simfònica.
El febrer de 1997 l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu (Barcelona), dirigida per Cristóbal Halffter, li estrenà, al Palau de la Música Catalana (Barcelona), MARTA (un moviment simfònic extret de la seva òpera TERRA BAIXA).
El novembre de 1999, l’'Orquesta Sinfónica Nacional' de Cuba, li estrenà, en L’Havana, 'Simfonia Concertant', per a violí Principal i Orquestra de Corda, amb el violinista Evelio Tieles com a solista.
Ha estat catedràtic de Composició i d’Instrumentació del Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona. És membre de varis Jurats, nacionals i internacionals, en concursos de composició i d’ interpretació musical, entre altres, el Jurat del concurs Madame Butterfly (Japó), per a cantants d’òpera professionals, integrat per membres de setze nacionalitats.
És autor de música per a piano, orgue, guitarra, de cambra, cançons, música simfònica, ballet, oratori, i de l’òpera 'Terra baixa', amb llibret de Guillem Jordi Graells, basat en el drama d’Àngel Guimerà.
Contact
The composer has not given any additional contact information.
Associació Catalana de Compositors
Pg. Colom 6 · Espai IV
08002 · Barcelona

2009 © Associació Catalana de Compositors.