Abraham
Tena Manrique
Abraham, Tena Manrique
Currículum
Actualment, el compositor Tena Manrique està immers en dos apassionants projecte. Un serà l'estrena mundial del seu primer concert per a piano i orquestra 'Khárôn' Op. 42. Aquest projecte comptarà amb l'excel·lent i brillant pianista espanyol de fama internacional, Josu de Solaun, i l'emergent i solidària OSSBcn. Ells seran els encarregats de fer l'estrena a l'Auditori de Barcelona o al Palau de la música, també a Barcelona. Aquesta obra va rebre el 2022 la menció d'honor al WPTA International Piano Competition.

Un altre projecte que veurà la llum en aquest començament del 2025 és la publicació del seu poema simfònic Ofelia Op. 43, a l'editorial japonesa DaVinci, amb què treballa des de fa anys, ampliant novament el catàleg d'obres publicades al mercat asiàtic. A finals del 2024 el compositor finalitza la composició del seu Op. 43, després de dos anys d'intens i introspectiu treball.

El 2024 el músic Tena Manrique va oferir una conferència presentada pel reconegut assagista, filòsof i pedagog Gregorio Luri a la Fundació Tatiana de Madrid, sota el títol 'la música de l'altra riba'. En ella el compositor va interpretar diverses de les seves darreres composicions per a piano, explicant les diferents ribes que la seva música creua. En una vetllada plena de transcendència, la música mostrava als assistents allò que habita a totes les ribes on l'ésser humà està convidat a visitar.

El 2023, Tena Manrique grava a la sala Oriol Martorell de l'Auditori de Barcelona, ​​la integral del seu catàleg per a piano sol, per al segell discogràfic japonès DaVinci. En un estoig de 3 Cds hi ha les 50 obres escrites entre 2004 i 2019. Quinze anys separen la primera i l'última obra per a piano, període de temps suficient per veure com evoluciona el llenguatge musical i pianístic del compositor Tena Manrique. Aquesta producció discogràfica surt al mercat asiàtic i la seva repercussió és recollida a les revistes musicals Ritmo i Melómano, a través d'entrevistes, articles i notes de premsa. Novament el nom del compositor i pianista apareix en aquests mitjans musicals especialitzats, referents i testimonis directes del que passa al voltant de la música al nostre país.
.
Des del 2022, Tena Manrique forma part del jurat de dos concursos internacionals anuals, realitzats a Hong Kong. Són l'IYAO Competition i l'ICMT Competition. Sis edicions fins ara avalen la professionalitat i la confiança dipositada pels fundadors i organitzadors de tots dos esdeveniments al compositor i pianista, en les tasques d'avaluació i descobriment de nous talents musicals a nivell mundial. En una d'aquestes edicions, a més, una de les seves composicions per a piano a quatre mans, el Nocturne Op. 19 concretament, va ser triada per uns excel·lents concursants, per presentar-la en competició.

El 2021 i 2022, Tena Manrique va ser compositor convidat en dos concursos i festivals internacionals, WPTA Espanya i MIMAS Music Festival Competition. Desenes de concursants de diferents països de tot el món, van interpretar brillantment moltes de les seves composicions a tots dos certàmens. En aquests concursos es va atorgar una beca econòmica al millor intèrpret duna de les seves composicions.

L'any 2021, l'editorial DaVinci va concloure l'ambiciós projecte de publicar totes les obres compostes per Abraham Tena Manrique. Un catàleg musical de seixanta-cinc composicions de diversos gèneres musicals en 7 elegants volums on trobem obres per a piano sol, obres per a piano a 4 mans, el seu primer concert per a piano i orquestra 'Khárôn' Op. 42, s
u oratori 'Les set darreres paraules de Crist a la Creu' Op. 40, nombroses composicions de cambra per a diverses formacions instrumentals i la seva lied 'Zarathustra'. Aquesta gran notícia per a la música de Tena Manrique, es pot llegir en una extensa entrevista publicada a la revista Ritme de gener de 2022. El compositor ens parla sobre diversos aspectes de la seva llarga trajectòria i ens rebel·la diversos projectes a curt i mitjà termini.

Sobre l'Oratori 'Les set paraules de Crist a la Creu', escrit i publicat el 2018. Una composició escrita per encàrrec de Sergio Espejo, pianista d'OCNE. Aquesta obra es presenta com a projecte per ser programada en un dels Concerts Satèl·lits organitzats anualment per l'OCNE a l'Auditori Nacional de Madrid. En un d'aquests concerts, els solistes de l'OCNE van estrenar l'1 de març de 2016 l'Octeto Séneca Op. 31 de Tena Manrique, escrit també per encàrrec de l'esmentat pianista, prèvia gravació a Estudio 206, programa musical de Ràdio Clàssica (RNE). Aquesta obra va ser publicada per la centenària Editorial Boileau, unint-se a les seves composicions ja publicades durant l'any anterior: el quartet de corda Don Quixot Op. 22a i la seva reescriptura en trio per a piano violí i violoncel Don Quixot Op. 22b.

A l'abril de 2018, Abraham Tena Manrique és nomenat President de la WPTA-SPAIN COMPOSITION (World Piano Teachers Association). Una associació existent a més de trenta països de tot el món, on organitza anualment conferències, concursos de piano, de composició, de música de cambra, així com recitals i masterclasses. Tena Manrique ocupa aquest càrrec fins al 2024, moment en què decideix abandonar aquest prestigiós lloc a l'Associació, per ocupar-se més en profunditat a la tasca de compositor d'obres de gran format.

Entre finals de 2017 i principis de 2018, Abraham Tena Manrique ofereix diversos recitals a Barcelona, ​​en què interpreta les divuit obres per a piano que conformen el CD que la discogràfica Da Vinci edita a finals de 2017. Aquest primer treball discogràfic amb el segell japonès inclou una interessant i depurada selecció de diverses de les seves. L'Auditori Pau Casals és el lloc elegit pel compositor per interpretar al piano el seu primer gran treball discogràfic.

El Real Cercle Artístic de Barcelona és l'emblemàtic lloc escollit per a la presentació del primer Cd amb què el compositor es presenta al mercat asiàtic, ja que la seva privilegiada ubicació al Palau Pignatelli, al centre de Barcelona, ​​unida a la bellesa de la seva sala de concerts i al prestigi de l'any 1 el primer concert del músic aquesta temporada. La revista musical digital Clásica2 es fa ressò d'aquest començament de gira, com ha fet moltes altres vegades amb els seus èxits a nivell nacional i internacional, tant al vessant com a pianista com al de compositor.

Sense deixar de banda la seva faceta concertística, cal destacar també el Concert de Clausura que ofereix a la III Edició del Festival Internacional Vila de Xàbia (Alacant), convidat per Nati Ballarín, directora i fundadora del mateix. Interessada en les obres per a piano del compositor, crea el premi 'Abraham Tena Manrique' per a la VI Edició del Concurs Internacional de Piano Villa de Xàbia –del qual també és fundadora i directora– que va tenir lloc al juny de 2018.

Des del 2012 nombrosos músics nacionals i d'altres països estrenen i interpreten en concert nombroses obres per a piano, per a piano a quatre mans i per a piano i clarinet, i altres composicions per a altres agrupacions de cambra. Entre tots ells destacar Kíev Portella, membre fundador de la Fundació Mompou i excel·lent pianista, interpreta diverses de les seves obres assíduament a Barcelona, ​​Tarragona o Menorca, entre altres ciutats. George Sand Piano Duo estrenen i interpreten sovint dues de les seves composicions per a piano a quatre mans, una d'elles escrita i dedicada a aquest grup de cambra, El Jardí de les Hespèrides Op. 37, a teatres de Madrid, Lugo, Palma de Mallorca i Mèrida.

Raquel del Val va estrenar a Londres, el febrer de 2017, la Bagatelle Op. 23 'Alborada', Jenna Sung fa el mateix amb els 2 Preluds Op. 26 a Birmingham, Patricia García Gil estrena les set fantasies The pilgrim path Op. erra estrena Khárôn I Op. 32 i ho interpreta, a més d'entre altres escenaris, a la sala Rodrigo del Palau de la Música de València, i molts més artistes, com Isabel Pérez Dobarro, Anna Sutyagina, Joana Resendes, Riccardo Bozolo, Ruben Russo, Marianna Prjevalskaya, Cuarte tots ells de reconegut prestigi internacional.

Les obres d'Abraham per a piano a 4 mans van ser interpretades per ell mateix i la seva germana Esther a gairebé un centenar de concerts a moltes ciutats d'Espanya, durant els gairebé deu anys que va durar la formació del duo pianístic Tena Manrique. El repertori del duo va ser molt extens, però les obres del compositor sempre van tenir lloc.

Tena Manrique és doble llicenciat pel Conservatori Superior de Música del Liceu. L'any 2000 finalitza els brillants estudis de piano i de llenguatge musical. Durant la seva formació recull cartes de recomanació de diversos doctors i catedràtics d'Espanya i dels EUA, avalant-ne el potencial i la intel·ligència musical, tant com a pianista, com a compositor.
Contacte
Pot posar-se en contacte amb el compositor a través dels mitjans següents :
Associació Catalana de Compositors
Pg. Colom 6 · Espai IV
08002 · Barcelona

2009 © Associació Catalana de Compositors.