Leonardo
Balada
Leonardo, Balada
Currículum
Neix a Barcelona el 22 de Setembre de 1933. Després d’estudiar piano i teoria al Conservatori del Liceu de Barcelona, es trasllada a Nova York on continua els seus estudis de composició a la Juilliard School el 1960. Entre els seus mestres figuren Aaron Copland, Vincent Percichetti i Igor Markevitch. Actualment és catedràtic de Composició a l’Universitat Carnegie Mellon de Pittsburgh, EUA.

Algunes de les seves obres més conegudes van ser compostes en un estil de gran drama en el marc de les avantguardes dels anys seixanta ('Guernica', 'María Sabina', 'Steel Symphony', 'No-res' etc.). Posteriorment se’l reconeix com pioner en la simbiosi de la música ètnica amb les tècniques avantguardistes, simbiosi amb la qual ha creat un estil personal i influent, iniciat amb 'Simfonia en Negre- Homenatge a Martin L.King' (1968) i 'Homenatges a Casals i Sarasate' (1975). Ha rebut nombrosos premis internacionals.

La seva extensa obra s'interpreta regularment a Europa i Amèrica de la mà de les principals orquestres i solistes. Entre les primeres, figuren les Filharmòniques de Nova York, Los Angeles, Israel; l'Orquestra de Filadèlfia; les Simfòniques de Pittsburgh, Dallas, Cincinnati, Detroit, New Orleans, Praga, Mèxic, Düsseldorf; Orquestres Nacionals de Washington, Irlanda, Espanya, Lió, Tolosa, Jerusalem; Philarmonia de Londres; orquestres de les ràdios de Luxemburg, BBC, Berlín, Leipzig, Helsinki, Hannover, RTV Espanyola, Moscou, Orquestra de Cambra de Chicago, de Lausana, Sinfonietta Txeca, etc.
Entre els directors i solistes comptem a Lorin Maazel, M. Rostropóvitx, Frühbeck de Burgos, López-Cobos, Lukas Foss, Mariss Jansons, S. Comissiona, J. Mester, Lawrence Foster, Neville Marriner, Alicia de Larrocha, N.Yepes, Estel Tena, Àngel Romero, The American Brass Quintet i l'actor-narrador José Ferrer. Ha col•laborat amb Salvador Dalí, amb el premi Nobel de literatura Camilo José Cela i amb Antonio Gala.
La majoria de les seves composicions estan gravades en segells discogràfics de renom com Deutsche Grammophone, The Louisville Orchestra Editions, New World, Albany i Naxos Records, etc., entre elles 'Steel Symphony' i 'Música per a Oboè i Orquestra' amb la Pittsburgh Symphony Orchestra dirigides per Lorin Maazel, a més de les cantates 'Torquemada' i 'María Sabina'. Un dels seus CDs amb Naxos ha estat seleccionat per Amazon.com com 'Un dels 10 millors CDS de l'any 2001' en la categoria de música clàssica instrumental i va rebre a més el prestigiós premi Rosette concedit per Penguin Guide.
Ha rebut nombrosos encàrrecs de prestigioses institucions: l'Òpera de San Diego, Aspen Festival, Benedum Center for the Performing Arts, The National Endowment for the Arts, Sociedad Estatal del V Centenario (l'òpera 'Cristòfor Colom'), Orquestra de Cambra de Lausana, les simfòniques de Pittsburgh, Cincinnati, Hartford, Nacional d'Espanya, RTV Espanyola etc. Compositor primordialment simfònic i líric, ha compost diverses òperes, entre elles 'Zapata' i 'Cristòfor Colom'. Aquesta última es va estrenar en el Gran Teatre del Liceu de Barcelona en 1989 interpretada per Josep Carreras i Montserrat Caballé atraient l’atenció internacional. La crítica del Washington Times va qualificar la música de l'òpera de 'obra mestra' i el New York Times de '...un regal a la seva terra natal'. Balada ha conclòs una seqüela d'aquesta òpera:'La Mort de Colom'.
Per a la temporada 2007-08, Balada estrenarà al setembre les òperes de cambra 'The town of Greed' amb 'Hangman Hangman' al Teatro de la Zarzuela, Madrid; el mes d’octubre el 'Concert per a tres violoncels i orquestra. Concert Alemany' amb l’Orquestra Simfònica de la Radio de Berlín i el mes de març 'Caprichos Núm. 4', per a contrabaix i orquestra de cambra, amb la Pittsburgh Symphony Chamber Orchestra. Recentment ha composat l’òpera 'Faust-bal' en col•laboració amb el dramaturg surrealista Fernando Arrabal, encàrrec del Teatro Real de Madrid, la estrena del qual està programada per Febrer del 2009.

Els seus principals editors són G.Schirmer Inc. de Nova York i Beteca Music.
El seu representant:
ESPANYA: Meeting Concert, s.l. Provença, 351, 5-1- 08037 BCN tel. +34932080042 www.meetingconcert.com
USA es Music Associates of America, 224 King Street., Englewood, N.J. 07631. Tel: 1-(201) 569-2898; Fax: 1-(201) 569-7023.

Balada’s: Website is: www.andrew.cmu.edu/user/balada/index.htm. ; e-mail: balada@andrew.cmu.edu
Contacte
Pot posar-se en contacte amb el compositor a través dels mitjans següents :
DADES DE CONTACTE : www.andrew.cmu.edu/user/balada/index.htm.
e-mail: balada@andrew.cmu.edu

Els seus representants:

ESPANYA: Meeting Concert, s.l. Provença, 351, 5-1- 08037 BCN
tel. +34932080042 www.meetingconcert.com

USA es Music Associates of America, 224 King Street., Englewood, N.J. 07631.
Tel: 1-(201) 569-2898; Fax: 1-(201) 569-7023.

Els seus principals editors són G.Schirmer Inc. de Nova York i Beteca Music.">Leonardo Balada:

www.andrew.cmu.edu/user/balada/index.htm.
e-mail: balada@andrew.cmu.edu

Els seus representants:

ESPANYA: Meeting Concert, s.l. Provença, 351, 5-1- 08037 BCN
tel. +34932080042 www.meetingconcert.com

USA es Music Associates of America, 224 King Street., Englewood, N.J. 07631.
Tel: 1-(201) 569-2898; Fax: 1-(201) 569-7023.

Els seus principals editors són G.Schirmer Inc. de Nova York i Beteca Music.
Associació Catalana de Compositors
Pg. Colom 6 · Espai IV
08002 · Barcelona

2009 © Associació Catalana de Compositors.