Joan
Guinjoan Gispert
Currículum
Nascut el 28 de novembre de 1931 a Riudoms (Baix Camp), va fer estudis musicals a Barcelona amb el mestre Taltabull i al Conservatori de Música del Liceu de Barcelona. Seguí més tard estudis superiors de composició, orquestració, piano i direcció a París (École Normale de Musique i Schola Cantorum) i portà a terme una intensa activitat pianística entre el 1957 i el 1960, amb recitals a Espanya, França i Alemanya. A partir del 1964, mantingué contactes amb l'avantguarda musical francesai es dedicà a la composició. Fou el fundador, amb Juli Panyella, i director de Diabolus in Musica, el 1965. A partir d'aquesta data, realitzà una extraordinària activitat de divulgació de la música del segle XX al capdavant d'aquest grup musical i altres conjunts i orquestres simfòniques d'Espanya i de l'estranger. Dirigí la primera versió discogràfica espanyola de la Història del soldat, de Stravinsky (Ensayo, 1968). El 1969, estrenà el ballet Els cinc continents al Gran Teatre del Liceu, pensionat per la Fundación Juan March. Entre les seves nombroses activitats, fou crític musical del Diario de Barcelona i de diverses revistes, fins al 1975; conferenciant i director de programes de TVE; Recital, Pentagrama Siglo XX, etc., i autor d'una Historia de la Música (Editorial Marín, 1972). A petició del Departament d'Estat de Washington, realitzà una ira pels Estats Units i ha estat artista invitat en els més prestigiosos centres musicals d'Europa i d'Amèrica.
Ha rebut encàrrecs d'orquestres, grups de cambra i solistes nacionals i internacionals, per l'àmplia divulgació de la seva música a escala mundial. Entre altres premis, ha rebut el Premi de Composició Ciutat de Barcelona el 1972, 1978 i 1983; el Premio Nacional del Disco, el 1982 (Premi a la Creació Musical), Gran Premi de Composició Reina Sofia (1983); finalista del Premi Mundial del Disc IRCA (Nova York); Premio Nacional de Música 1990, i el 1981 fou nomenat Chevalier des Arts et des Lettres títol concedit pel Govern francés;
El 1981, publicà Ab Orígine, on sintetitza el seu pensament musical. Fou invitat com a compositor i director per la UNEAC (Cuba), el 1984, i per Europalia (Brussel•les).
Fundador, el 1986, i director des de llavors del Centre de Documentació i Difusió de la Música Contemporània (Departament de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona). Director de la Setmana Internacional de Música Contemporània a Barcelona, i soci d'honor de l'Associació de Música Electroacústica d'Espanya.
El 1988, es publicà el llibre Joan Guinjoan - Josep M. Mestres-Quadreny ('Diàlegs a Barcelona'), editat per l'Ajuntament de Barcelona i Laia. A l'octubre del mateix any va ser seleccionada la seva obra Passim Trio per ser interpretada i retransmesa per Euroradio.
L'OCSA (Olimpíada Cultural SA), el 1989, i encarregà de compondre una òpera sobre Gaudí, amb llibret de Josep M. Carandell. El 1991 és nomenat membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi. L'any 1993 fundà el Concurs Internacional de Composició 'Ciutat de Tarragona'.
Contacte
El compositor no disposa d'informació de contacte adicional.
Associació Catalana de Compositors
Pg. Colom 6 · Espai IV
08002 · Barcelona

2009 © Associació Catalana de Compositors.