Oriol
Graus Ribas
Oriol, Graus Ribas
Currículum
ORIOL GRAUS RIBAS
www.oriolgraus.cat

Neix a Barcelona el 1957. Va estudiar composició i música electroacústica amb Gabriel Brncic, i informàtica musical amb Lluis Callejo. Ha assistit a cursos impartits per Luigi Nono, Dieter Schneabel i Josep Mª Mestres-Quadreny. En 1986 va rebre una beca per participar en el '33 Internationale Ferienkurse für Neue Musik' a Darmstadt. (Alemania)

Membre fundador de la AMEE (Associació de Música Electroacústica d'Espanya) i entre 1997 a 2000 va ser vicepresident de l'Associació Catalana de Compositors.

Premis:

'I Concurs Musicians Accord'. Nova York 1985. Miradaclosa IV, (Quartet de corda).

'VI Tribuna de Jóvenes Compositores', Fundación Juan March, Madrid 1987.

Sense tu, (2 Fl, Fgt, Cello, Piano).

'INFART 90', Fundació Caixa de Pensions, Barcelona.
Oketus, (Música electrònica)

' IX Premi de Composició Ciutat d'Alcoi per a Música de Cambra'.
Exoir, (Fl, Cl, Fgt, Cor, 2 Perc, Piano, Vl, Vc, Cb )

'V Premio de Composición Andrés Gaos'
Deseo y esperanza. (Orquestra simfònica).

'IV Concurs Internacional de Música Electroacústica. 'Sociedad General de Autores y Editores de España'.
El Bosque Encantado. (Música electrònica).

Va formar part del grup de música tradicional Lahiez, i del grup de instrumental de música contemporània Phonos

Des de 1980 fins al 1986 interpretà les seves composicions per a tres guitarres y guitarres preparades amb Antònia Montserrat i Jordi Rossinyol, també van participar en aquest projecte; Alejandro Sánchez, Mercè Capdevila i Oriol Rossinyol.

Entre 1985 i 1989 va realitzar, conjuntament amb Mercè Capdevila, una sèrie de concerts multimèdia amb imatges i raigs làser.

Entre 1990 i 1997 el seu treball es centra en la transformación electrònica dels sons dels instruments acústics tradicionals. En 1992 va rebre un encàrrec del del 'Centro para la Difusión de la Música Contemporánea' per la creació de 'Record Perdut' (Fl, Cl, Sintetitzador ,Pno, Vl, Vc. amplificats i transformats electrònicament i en 1993 un encàrrec de la Fundación Phonos per la creació de 'La Tolerància' (Fl, Cl, Sax, 2 Ordinadors, Sintetizador, Pno, Vc).

Interessat a aplicar a la música instrumental certes tècniques compositives pròpies de la música electrònica, en 1999 va estrenar: 'Stella Fugacis', Orquestra de la 'Radiotelevision Española, dirigida per Enrique García Asensio i l'any 2003 'Deseo y Esperanza', obra guanyadora del 'V Premio de Composición Andrés Gaos', estrenada per 'l'Orquesta Simfónica de Galícia' dirigida per Muhai Tang.

En 2003 va rebre un encàrrec del ' Centro para la Difusión de la Música Contemporánea'
i de 'Radio Nacional de España' per a la composició d'una obra pensada expressament per al mitjà radiofònic, l'estrena va ser emesa en directe per Radio Nacional de España en el marc del Festival de Música Contemporània d'Alacant

En 2007 va treballar amb l'arquitecte Sergi López-Grado en una sèrie de projectes musicals enfocats a la creació de paisatges sonors urbans, entre ells 'Camins d´aigua.

Des de l'any 2009,el seu treball se centra principalment en la música electroacústica, especialment en projectes de difusió multifocal amb configuracions que van dels 8 als 30 altaveus. En aquest context al va ser seleccionat en: 'El laboratorio del espacio 2010'. 'Festival Zeppelin' (2016 i 2018) , 'New York City Electroacustic Music Festival 2017', ' XXIII i XXV Festival Punto de Encuentro' (2016 i 2018).

Conjuntament amb artistes d'altres disciplines, ha creat projectes interdisciplinaris i multimèdia, puntualment ha creat música per a dansa, curtmetratges i vídeos
Contacte
Pot posar-se en contacte amb el compositor a través dels mitjans següents :
Associació Catalana de Compositors
Pg. Colom 6 · Espai IV
08002 · Barcelona

2009 © Associació Catalana de Compositors.