Mercè
Torrents Turmo
Currículum
(1930-2018). Nascuda a Barcelona, filla del notable violoncel·lista i promotor musical català Joan Torrents Maymir. Estudià la carrera de piano al Conservatori del Liceu amb el mestre Pere Vallribera, i obtingué les máximes qualificacions. Va perfeccionar els estudis de piano a l'Acadèmia Marshall i va formar part, com a soprano, de la Capella Clàssica Polifònica FAD (1949-1957), fet que li va permetre un gran domini de la tècnica vocal. S'inicià de forma autodidacta en composició i, més tard, rebé el mestratge de Cristòfor Taltabull. Per la seva obra ha obtingut la felicitació dels mestres E. Toldrà, R. Lamotte de Grignon, J. Zamacois i més tard de J. Guinjoan.
Va compondre per a piano, guitarra, grups instrumentals, orquestra de cambra, trio, cobla, cor mixt i veus solistes, però sobresurt especialment com a compositora de lieder. Ha musicat l'obra de poetes catalans, com J. Carner, S. Espriu, Pere Quart, J. V. Foix, Miquel Martí i Pol, David Jou, Josep Colet i la seva filla, Mercè Corretja, entre molts d'altres. És la compositora que més ha musicat l'obra de Salvador Espriu, dit pel mateix poeta, del qual també rebé les felicitacions i amb qui va mantenir una gran amistat. D'ell ha musicat íntegrament diversos llibres de poemes com el Llibre de Sinera (en forma d'oratori), escrit l'any 1968 i estrenat el 1981 a la Capella de Santa Àgueda de Barcelona; Final del Laberint (inèdit), i La pell de brau, obra estrenada al Teatre Principal de Mallorca el 1983, a més d'altres poemes sols.
Durant els anys 70 i 80 va participar molt activament en la vida cultural i artística catalana i en la seva recuperació, i va realitzar nombrosos recitals i actuacions. D'aquesta època destaquen la seva participació en el Congrés Internacional de les Lletres Romàniques a la Universitat de Montpeller l'any 1970, i el 1974, en el marc del Palau de la Música Catalana, en la Festa de Maig de les Lletres Catalanes.
Torrents és autora de diverses sardanes i música per a cobla. El 1984 es va estrenar el seu Himne de les Jornades Internacionals Folklòriques (JIF), al Palau dels Esports de Barcelona (compost per a cor i cobla) i el 1986 el ballet A València Festa! al Centre Cultural de la Caixa de Terrassa, en el marc dels actes del Mil·lenari de Catalunya, amb el qual obtingué el reconeixement internacional. El 2003 es va estrenar el ballet per a cobla Retaule d'Olesa, al Teatre de la Passió d'aquesta localitat.
El 1988 va entrar a formar part de l'Associació Catalana de Compositors. Les seves composicions estan presents en molts concerts dedicats a autors contemporanis i s'interpreten habitualment en els concerts dedicats a la difusió de l'obra de dones compositores i de compositors catalans.

Les cançons de M. Torrents han estat interpretades pels cantants Núria Feliu, Marina Rossell, Maria D. Laffitte i Celdoni Fonoll; les sopranos Mercè Biblioni, Francesca Callao, Assumpta Serra, M. Àngels Sarroca, Núria Batlle, Dolors Martí, Maria dels Àngels Miró, Maria Teresa Garrigosa i Rosa Mateu, i les mezzos Anna Ricci i Marta Valero.

Discografia amb obres de Mercè Torrents i Turmo:

-Núria Feliu canta Salvador Espriu (Hispavox, 1969);
-Col·laboració de la compositora en el disc d'Anton Carrera (Concèntric, 1971);
-Ramats d'estrelles, (Picap, 1986), intèrprets: Núria Batlle (veu) i Mercè Torrents;
-Ombra de foc (Picap,1988), intèrprets: Mercè Torrents, Marina Rossell i Anna Ricci.
-CD Estimats poetes (Picap,1995), intèrprets: Maria D. Laffitte (veu) i Mercè Torrents (piano);
- CD editat per l'ACC, 4t. volum, piano i fortes, inclou dues obres per a piano de M. Torrents (2004): Evocació (interpretada pel Duo Vela) i Preludiant.
- CD editat per l'ACC, Guitarra. Inclou una obra de M. Torrents, interpretada per Jacob Cordové.
-TAPÍS (Albert Moraleda, 2014), D. Jou/M. Torrents. Intèrprets: Anton Carrera com a recitador i Victòria Katsyuba al piano;
-MEDITERRÀNIES (Albert Moraleda, 2016), Obra integral de M. Torrents per a piano, interpretada per Nexus Piano Duo;
- ORATORI DEL LLIBRE DE SINERA (Columna Música, 2016). Intèrprets: Orquestra Terres de Marca, cor Dyapason sota la direcció de Teodor Roura, pianista Joan Miquel Hernandez Sagrera, mezzo Marta Valero, i les veus de Névoa, Lloll Bertran, Joan Valentí, Núria Feliu i Núria Candela, sota la direcció de Concepció Ramió;
- CANÇONS SECRETES (Columna música, 2017), 12 cançons M.Corretja/M. Torrents. Intèrprets: Marta Valero i Marta Pujol.


VENDA dels últims Cds per internet o a les botigues:
Casa Beethoven:
http://casabeethoven.com/ca/products?f%5B0%5D=field_formato%3A22

LLibreria Alexandria (Sant Cugat del Vallès):
http://www.alexandriallibres.com/contactar

Columna Música: www.columnamusica.com

PARTITURES per comprar o descarregar:

CLIVIS EDICIONS:

http://www.clivis.cat/ca/14_torrents-merce

DINSIC
http://www.dinsic.com/ca/autor/merce_torrents

SHEETMUSIC PLUS
http://www.sheetmusicplus.com/search?Ntt=merc%C3%A8+torrents&Ns=default&recsPerPage=50&
Contacte
Pot posar-se en contacte amb el compositor a través dels mitjans següents :
:
Associació Catalana de Compositors
Pg. Colom 6 · Espai IV
08002 · Barcelona

2009 © Associació Catalana de Compositors.