Jaume
Torrent
Currículum
És autor d'una extensa obra per a guitarra que l'acredita com a un dels guitarristes compositors més prolífics del panorama actual de la literatura de l'instrument. La seva aportació radica en la creació d'un llenguatge d'àmplia concepció harmònica i contrapuntística que genera nous recursos instrumentals, a la vegada que possibilita el tractament de grans formes en base al desenvolupament temàtic, transcendint la barrera tradicional de les tonalitats guitarrístiques i utilitzant orgànicament aquelles que, convencionalment, han estas rebutjades per considerar-se poc favorables al desplegament de les possibilitats del instrument. Les seves Fantasies-Sonates núm. 3 en La bemoll Major, núm. 5 en Mi bemoll Major i núm. 6 en Re bemoll Major són probablement les primeres Sonates escrites per a guitarra en aquestes tonalitats.

Destacats guitarristes com Gabriel Estarellas, M. Esther Guzmán, Josep J. Henríquez, Horst Shom, José L. Rodrigo o el Quartet Tarragó, han incorporat obres seves en els seus repertoris i han estas interpretades en importants Festivals Internacionals de Música, com els de Luxemburg, Sceaux de Paris, Dubrovnik, Chartres, Ludwigsburg, Cadaqués, Constanz, Istambul, Torroella de Mongrí, Berlín, Bratislava, Bochum, etc. Així mateix, el compositor J. Cervelló li ha dedicat el Concert-Fantasia per a guitarra i orquestra titulat 'La sisena nit'.

Les seves Suites, Fantasies Romàntiques, Intermezzi, Cançons, Fantasies-Sonates, Dúos, Sonates, etc. han estas publicadas en Editorials com Schott, Boileau, Clivis, Emec, Ópera Tres, Trekel i Chanterelle i ha publicat, per encàrrec de la Fundacio M. de Falla, les 'Siete Canciones Populares Españolas' de M. de Falla.

Estudià guitarra amb Gràcia Tarragó en el Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona. Inicià la seva activitat concertística l'any 1975 i des de llavors ha anat desenvolupant la seva carrera per diversos països d'Europa (Alemanya, Italia, França, Bèlgica, Àustria, etc.) i d'Amèrica (Brasil, Canadà, Perú, Estats Units, etc.).

Durant dotze anys va ser membre del Quartet Tarragó. Ha format dúo amb Salvador Gratacós (Flauta) i actualment amb el violinista Josep M. Alpiste, concertino de l 'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, i amb Núria Tauler (Flauta).

Ha actuat com a solista amb l'Orquestra Ciutat de Barcelona, Municipal de València, de Cambra de l'Empordà, Pablo Sarasate de Pamplona, RT.V. de Luxemburg i Filharmònica d'Arad, havent estas dirigit per A. Ros Marbà, Miquel Ortega, Gonçal Comellas, Pedro Pírfano, Manuel Galduf, Dorin Frandes i Henri Pensis, entre altres.

Ha efectuat diversos enregistraments discogràfics d'en tre e s quals cal destacar l'integral de l'obra per a guitarra sola de H. Villa-Lobos. Patrocinat per la Fundació Pionneer, ha realitzat el primer enregistrament mundial del 'Concierto de Aranjuez' de Jonquin Rodrigo en Vídeo-Disc. Ha estas convidat a formar part del Jurat d'importants Concursos Internacionals com el Jacinto e Inocencio Guerrero i el Maria Canals.

Actualment es Director del Conservatori Superior de Música del Liceu, on des de fa anys ocupa la càtedra de guitarra
Contacte
El compositor no disposa d'informació de contacte adicional.
Associació Catalana de Compositors
Pg. Colom 6 · Espai IV
08002 · Barcelona

2009 © Associació Catalana de Compositors.