Sara
Ramos Contioso
Sara Ramos Contioso (Barcelona, 1974)
Sara Ramos Contioso és compositora, catedràtica de composició al Conservatori Superior de Música de Sevilla i investigadora a la Universitat de Granada. Nascuda a Barcelona el 1974, viu la seva infància a la ciutat comtal fins al trasllat el 1983 a Andalusia. Estudia composició al Conservatori Superior de Sevilla amb Manuel Castillo, Antonio Flores i Ignacio Marín i obté les màximes qualificacions en l'especialitat, a més del Premi Fi de Carrera en Composició el 1998 (primera i única dona amb aquest reconeixement al conservatori superior de Sevilla ). Posteriorment, amplia la seva formació al Conservatori del Liceu de Barcelona (2006-2008) amb la realització de dos cursos de postgrau en composició amb Willem Dagstra, alumne directe de Ligeti i responsable de la seva evolució cap a corrents musicals de l'est europeu. En aquest context formatiu, participa al monogràfic sobre dones compositores que el Conservatori del Liceu programa per al curs 2006-2007 i dedica, entre d'altres, a Sofia Gubaidulina. Aquest fet us permet aprofundir en els referents creatius de Schnittke, Lutoslawski, Penderecki i la pròpia Gubaidulina així com assimilar unes possibilitats estètiques properes a una música estructurada, de fort simbolisme expressiu i de paràmetres creatius personalitzats en les dimensions harmònica, melòdica, rítmica o de elaboració contrapuntística.
Paral·lelament, realitza una estada de recerca predoctoral a la Universitat Humboldt de Berlín (beca del DAAD, 2007) sota la supervisió del Dr. Danuser i assisteix a classes magistrals sobre Hindemith i Henze. És doctora per la Universitat de Granada (2016) i premi extraordinari de doctorat per la seva tesi sobre el gènere de requiem al segle XX a Espanya (2019). Hi estudia profundament models representatius exemplificats en les referències de Guridi, Torrandell, Donostia, Querol, Montsalvatge o Benguerel. Pertany al grup de recerca de Patrimoni Musical d'Andalusia (HUM 263) de la UGR i ha participat en nombrosos congressos i jornades científiques centrades en l'estudi de la música religiosa (rèquiem) i de cambra al segle XX; així com a classes magistrals amb ponents com Benet Casablancas, Arturo Tamayo, Tomàs Marco, Yvan Nommick, Antonio Martín Moreno o Emilio Casares.
En l'àmbit de la creació, ha estrenat al cicle de música contemporània de Còrdova (2005), al Fex de Granada (2010), a les jornades MAHS del RCSM Victòria Eugènia de Granada (2011-2017), al cicle dedicat a dones compositores que va organitzar el Conservatori Superior de Jaén (2021), a l'Auditori Mompou de la SGAE (2022), a l'Auditori Edgar Neville de Màlaga (2022) oa l'Eduard Toldrá de Barcelona (2022). Les seves obres han estat interpretades a l'orquestra Filharmònica de Màlaga, l'orquestra Styria de Barcelona; les agrupacions Noise Atelier, Bohèmia Blässerquintett o Adolfo Sax. Així com intèrprets del nivell de Guillem Pérez Quer, Pere Gavilà, Jesús Viedma, Antonio Juárez, Ana Huete, Àngel Conde, Enric Peña, Elena Simionov i els directors Domènech Garcia de la Rossa, Maria Sydor o Angel Luis Pérez Garrido.
També ha col·laborat en la producció de contes musicals amb la Diputació de Huelva i el Patronat de Doñana, en la transcripció i edició crítica dels quartets de Manuel Castillo (Projecte d'Innovació CED MTI-023/17), del rèquiem de Miquel Querol (obra pendent de publicació) i en la composició de l'obra per a guitarra Cançó antiga de Montserrat encàrrec de l'ACC (2022). És membre de ple dret de la societat de compositors malaguenys ACIM, catalana ACC, societat d'anàlisi SMA, societat espanyola de musicologia SEDEM i societat de dones a la música AMM. És també soci numerari de l'Ateneu de Sevilla. El seu repertori compositiu inclou obres a totes les formacions. A nivell professional, ha participat de forma continuada en processos de selecció i jurats de composició. També és Experta Europea per a la Comissió Europea.