Abraham
Tena Manrique
Abraham, Tena Manrique
Currículum
El compositor i pianista barceloní Abraham Tena Manrique aterra al mercat asiàtic amb la seva integral per a piano

El músic, juntament amb el segell japonès DaVinci, presenten un estoig de tres CDs en què podem sentir les cinquanta obres per a piano del compositor, i que surt a la venda al mercat asiàtic el darrer divendres de setembre de 2023.

Aquesta notícia ha estat recollida en entrevistes i articles a les revistes Ritmo i Melómano.

En el mes de desembre de 2022 la darrera obra composta per Tena Manrique, va aconseguir una menció especial al Concurs Internacional WPTA. Es tracta del Concert per a piano nº1 'Khárôn' Op. 42, que a més d'haver estat guardonada, ha obtingut crítiques molt positives de col·legues de professió.

El seu Op. 42, està a més inclòs a la llista històrica, realitzada per Josu De Solaun, de composicions per a aquest gènere, per compositors espanyols al llarg de 255 anys. Una llista encapçalada per Manuel Narro i el seu concert per a clau escrit el 1767. Un honor aparèixer en aquesta fantàstica llista, amb un gènere de música tan especial com és el Concert per a piano.

El 2022 el nom d'Abraham Tena Manrique ha estat relacionat amb els concursos internacionals.

En primer lloc, ha participat com a compositor convidat en dos prestigiosos concursos internacionals. Les seves obres van ser interpretades per desenes de participants als concursos WPTA IPC Espanya i MIMAS Music Festival Competition (Itàlia) atorgant un premi especial als millors intèrprets de les seves composicions.

En segon lloc, ha format part del jurat de la primera edició del concurs internacional en línia celebrat a Hong Kong entre novembre i desembre de 2022

L'any 2021 l'editorial DaVinci ha conclòs l'ambiciós projecte de publicar totes les obres compostes per Abraham Tena Manrique. El resultat final són 7 bonics volums en què trobem obres per a piano, per a piano a 4 mans, el concert per a piano i orquestra Op. 42, l'oratori 'Las siete últimas palabras de Cristo en la Cruz' Op. 40, obres de cambra amb clarinet i un lied. Aquesta notícia podem llegir-la en una extensa entrevista publicada a la revista Ritmo de gener de 2022, Abraham ens explica també la trajectòria i els projectes per a curt i mitjà termini.

Els darrers 2 anys Abraham Tena Manrique ha estat treballant escrivint el seu primer concert per a piano Op. 42 i l'Oratori 'Les set paraules de Crist a la Creu', per encàrrec de Sergio Espejo, pianista de OCNE, que es presentarà en un dels Concerts Satèl·lits organitzats anualment per l'OCNE a l'Auditori Nacional de Madrid.

A l'abril de 2018, Abraham Tena Manrique és nomenat President de la WPTA-SPAIN-COMPOSITION (World Piano Teachers Association). La WPTA és una associació que existeix en més de trenta països de tot el món, en els que organitza anualment conferències, concursos de piano, de composició, de música de cambra, així com recitals i masterclasses. Abraham Tena Manrique serà el president del Tribunal del I Concurs Internacional de Composició de la WPTA-SPAIN, que tindrà lloc al maig de 2019.

Entre finals de 2017 i principis de 2018, Abraham Tena Manrique ofereix diversos recitals en què interpreta les divuit obres per a piano que conformen el CD que l'editorial i discogràfica Da Vinci edita a la fi de 2017, amb diverses de les seves obres, interpretades per ell mateix i gravades a l'Auditori Pau Casals.

El Reial Cercle Artístic de Barcelona és l'emblemàtic lloc escollit per a aquesta presentació, ja que la seva privilegiada ubicació al Palau Pignatelli, en ple centre de Barcelona, unida a la bellesa de la seva sala de concerts i al prestigi de l'entitat - un dels principals bastions on es va desenvolupar el modernisme català - fan d'aquesta institució fundada l'any 1881 el lloc ideal per al primer concert del músic d'aquesta temporada. La revista musical digital Clásica2 es fa ressò d'aquest començament de gira, així com ha fet altres tantes vegades amb els seus èxits a nivell nacional i internacional.

Sense deixar de banda la seva faceta concertística, cal destacar també el Concert de Cloenda que ofereix en la III Edició del Festival Internacional Vila de Xàbia (Alacant), convidat per Nati Ballarín, directora i fundadora del mateix. Interessada en les obres per a piano del compositor, crea el premi 'Abraham Tena Manrique' per a la VI Edició del Concurs Internacional de Piano Vila de Xàbia - del qual també és fundadora i directora- que tindrà lloc el proper mes de juny de 2018.


El 2017, l'editorial japonesa Da Vinci - dirigida per Edmondo Filippini, Director de la Fundació Mozart d'Osaka, que compta amb el suport de l'Institut de Cultura italià de Osaka - ha publicat divuit obres per a piano d'Abraham Tena Manrique. S'obre una col·laboració amb aquesta editorial amb la qual publicarà en un futur pròxim tota la seva producció pianística, que ascendeix a gairebé una cinquantena de composicions.

No obstant això, en l'actualitat el treball de Tena Manrique no es limita tan sols a la seva faceta interpretativa i a l'editorial, ja que el compositor també està escrivint la Cantata Les Set Paraules de Crist a la Creu, per encàrrec de Sergio Espejo, pianista de l'Orquestra i Cor Nacionals d'Espanya (OCNE), per a ser presentada en un dels Concerts Satèl·lits que organitza anualment l'OCNE a l'Auditori de Madrid. No serà aquesta la seva primera composició estrenada a dit Auditori, ja que ja l'1 de març de 2016 els solistes de l'OCNE van interpretar el seu Octet Sèneca Op. 31, escrita per encàrrec de l'esmentat pianista, prèvia gravació en Estudi 206, programa musical de Ràdio clàssica (RNE).

Aquesta obra va ser publicada per la centenària Editorial Boileau, unint-se a les seves composicions ja publicades durant l'any anterior: el Quartet de Corda Don Quixot Op. 22a i el Trio per a piano violí i violoncel Don Quixot Op. 22B.

Des de 2012 nombrosos músics estrenen i interpreten algunes de les seves obres per a piano, per a piano a quatre mans i per a piano i clarinet, i altres composicions per a altres agrupacions de cambra. Kiev Portella, membre fundador de la Fundació Mompou i excel·lent pianista, interpreta diverses de les seves obres assíduament a Barcelona, Tarragona o Menorca, per citar algunes ciutats.

Així mateix, George Sand Piano Duo estrenen i interpreten sovint dues de les seves composicions per a piano a quatre mans, una d'elles escrita i dedicada a aquest grup de cambra, El Jardí de les Hespèrides Op. 37, en teatres de Madrid, Lugo, Palma de Mallorca i Mèrida.

Raquel del Val estrena a Londres, al febrer de 2017, la Bagatelle Op. 23 'Alborada', Jenna Sung fa el mateix amb els 2 Preludes Op. 26 a Birmingham, Patricia García Gil estrena les set fantasies The pilgrim path Op. 20 a Osca, Anthi i Kostaq Vrame interpreten la Fantasie per a piano a quatre mans Op. 1 a Albània i Luis Becerra estrena Khárôn i Op. 32 i l'interpreta, a més d'entre altres escenaris, a la sala Rodrigo del Palau de la Música de València, i molts més artistes, com Isabel Pérez Dobarro, Amy Jones, Anna Sutyagina, Joana Resendes, Riccardo Bozolo, tots ells de reconegut prestigi internacional.
Contacte
Pot posar-se en contacte amb el compositor a través dels mitjans següents :
Associació Catalana de Compositors
Pg. Colom 6 · Espai IV
08002 · Barcelona

2009 © Associació Catalana de Compositors.