Jesús
Rodríguez Picó
Jesús, Rodríguez Picó
Currículum
Nascut a Barcelona, Jesús Rodríguez Picó va realitzar els estudis musicals al Conservatori Superior de Música del Liceu, obtenint el títol Superior.
Instrumentista i compositor, va ampliar els estudis de clarinet a França, posteriorment es va familiaritzar amb el repertori de música contemporània, col•laborant com a clarinetista amb diversos grups de cambra. Entre els anys 1976 i 1990 va realitzar nombrosos concerts, difonent la música per a clarinet, estrenant i enregistrant obres de compositors contemporanis.

L’any 1976 inicia el seu catàleg d’obres, en les primeres composicions s’utilitzen alguns procediments flexibles com també noves grafies, és l’època de les Polisonia 1 i 2, Volt, Apsû; també incorpora característiques que provenen del teatre musical com en Autour de la Lune obra estrenada pel pianista Jean-Pierre Dupuy.

A partir del 1979 prescindeix de les noves grafies, d’aquest any és la primera de les nombroses obres per a orquestra, La ciutat i les estrelles. A partir d’aquest moment les obres per a orquestra es succeeixen, a vegades conseqüències d’encàrrecs com el Concert núm. 1 per a clarinet i orquestra o la Simfonia Americana (encàrrec de l’Orquestra Nacional de Espanya). Les obres per a orquestra es poden distribuir en dos àmbits: el concertant, com els dos concerts per a clarinet i orquestra o Cadmos et Harmonie per a guitarra i cordes, i les obres relacionades amb el poema simfònic com El lleó Afamat, Pluja Interior per a narrador i orquestra, Simfonia Anàbasi o Danses d’Ibèria (obra encàrrec de l’OBC).

Les nombroses obres de cambra son el resultat de l’amistat i col•laboració amb diferents instrumentistes, tenint una certa preferència les obres on intervenen el clarinet (conseqüència de l’amistat amb el clarinetista Josep Fuster) o el saxofon, com La Sonata Colombina per a clarinet i piano, La Sonata Marina per a saxofon i piano, Volt, Preludi i dansa, Horo (per a clarinet), Catul canta (per a baríton, clarinet i set instruments) o 3 Capricci per a clarinet.
Al catàleg es troben diverses obres que porten el títol de 'Danses' (Danses d’Isaura, de Fedora, de Moriana, de Zaira, de Zora, d’Armilla) aquestes obres de cambra suggerides pel llibre d’Italo Calvino Le Città Invisibili, tenen el virtuosisme i el ritme com a elements comuns.

La primera obra escènica va ser l’òpera cambra El paradís de les muntanyes text de Miquel Desclot a partir d'Alfred Jarry, estrenada el Teatre Lliure de Barcelona l'any 1998. Posteriorment va compondre altres obres escèniques com Hotel Occident, Urbs (Faula urbana) i Vera (llibret de Pau Guix a partir d'Oscar Wilde)

Paral•lelament a la seva activitat de compositor, ha exercit la pedagogia musical com a professor de clarinet y música de cambra a diferents escoles de música i al Conservatori Professional de Música de Badalona. Ha col•laborat amb diversos mitjans de comunicació com Ràdio Barcelona i diferents revistes especialitzades. L'any 1987 va elaborar el projecte de l'emissora de música 'Catalunya Música', de la qual va ser cap de programes fins desembre de 1990. Un cop acabat aquest període va tornar a l'activitat pedagògica, afegint al catàleg nombroses obres concebudes per ser interpretades per estudiants de música, destaquen els diversos Fragments d’estiu, les cantates Dissabte matí i El partit del segle.

És autor del llibre Xavier Benguerel, obra y estilo, publicat per Idea Books.
Contacte
Pot posar-se en contacte amb el compositor a través dels mitjans següents :
Associació Catalana de Compositors
Pg. Colom 6 · Espai IV
08002 · Barcelona

2009 © Associació Catalana de Compositors.