Moisès
Bertran Ventejo
Moisès, Bertran Ventejo
Currículum
Nascut a Mataró (Barcelona) el 27 de febrer del 1967, i també ciutadà colombià des d’agost de 2011, Moisès Bertran i Ventejo està en possessió dels títols: Professor Superior de Piano; Professor Superior de Solfeig i Teoria de la Música; i, Professor Superior de Composició i Orquestració, tots tres pel Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona. També va realitzar un Màster en Música i un Doctorat en Arts Musicals, ambdós postgraus en Composició amb èmfasi secundari en interpretació del Piano, a The Hartt School de la University of Hartford (Connecticut, USA). Els seus principals mestres han estat Salvador Pueyo i James Sellars, en composició, i Maria Jesús Crespo i Luiz de Moura Castro, en piano.

Professor de piano, matèries teòriques, orquestració i composició a Espanya, USA i Colòmbia, ha exercit al Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona; Conservatori Municipal de Música d´Igualada (Barcelona); The Hartt School, University of Hartford (Connecticut, USA); Universidad EAFIT (Medellín, Colòmbia), institució aquesta última en què es va desenvolupar també com a Cap del Departament de Música (2004-2005). Actualment és Professor Titular de Composició de Temps Complet i Dedicació Exclusiva al Conservatorio de Música de la Universidad Nacional de Colombia, seu Bogotà, conservatori que va dirigir del 2008 al 2010.

Entre els anys 2003 i 2008 va ser el director de la Semana Colombo-Catalana, de la qual va realitzar-ne 5 edicions, festival de música contemporània al voltant de les músiques dels segles XX i XXI de Colòmbia i Catalunya, patrocinat principalment per l’Institut Ramon Llull, la Universidad EAFIT i la Universidad Nacional de Colombia.

La seva producció compta en aquest moment amb més de 100 títols. Moltes de les seves obres s'han interpretat freqüentment en concert, havent obtingut diversos premis amb algunes d’elles tant a Europa com a Amèrica, entre ells: 3r premi a The New Symphony Vienna - International Composers Competition, 2020, per la seva obra 'Tres Instants en la Memòria' (versió per a oboè i orquestra); 1er Premi Maria Dolors Calvet i Prats, 3a edició, Vilafranca del Penedès, 2012, per la seva obra 'Sis Preludis per a Piano'; 3er Premi Oreste Sindici, Itàlia, 2003, per la seva obra 'Miniatures per a Gaudí'; 2n Premi Concurs Internacional de Composició Francesc Civil - Ciutat de Girona, 1996, per la seva obra Trois Chançons de l'Acadie (versió per a soprano i orquestra de corda);
Menció Honorífica Juvenil al '12è Premi de Composició Musical per a Cobla, Ceret-Banyoles', 1996, per la seva obra 'Paisatges'; 2n Premi a la XVII National Association of Composers USA - Joves Compositors, Los Angeles, 1995, per la seva obra 'Variaciones para Itziar' (versió per a violí i piano); Premi New Sounds New Haven, 1993, per la seva obra 'Quartet per a cordes, Hartford'; IX Premi Constitució - Junta de Extremadura, 1991, per la seva obra 'Els Bells Camins' (per a cor mixt i grup instrumental); 3er Premi 6è Concurs de Composició per a Joves - Generalitat de Catalunya, 1990, amb el seu Opus 1 'Tema amb variacions', per a piano sol.

L'agost del 2006 va estrenar i dirigir la seva obra 'Homenatges, suite en 8 moviments i epíleg per a 22 pianos' a la ciutat colombiana de Medellín amb àmplia repercussió internacional. Ha realitzat la revisió i finalització del 'Quintet per a Piano i Cordes Op. 49 en sol menor' del compositor català Enric Granados, obra que en la versió actual de Moisès Bertran està editada per l'Editorial Boileau i gravada pel segell discogràfic COLUMNA MÚSICA. Amb aquesta mateixa discogràfica ha produït tres CD monogràfics: 'Variacions i Fantasia' (2007), el qual conté música per a piano sol, piano a quatre mans i música de cambra, sent Moisès Bertran el pianista per a tota la producció; 'Suau, la teva veu' (2012), amb gairebé tota la seva obra de Lied, amb les veus de Rosa Mateu, Laura Alonso i Mónica Luezas, també amb Moisès Bertran al piano; i, el més recent, 'Camins de vidre' (2020), que conté vuit obres de cambra per a violí, viola, i piano, la major part escrites per a Ala Voronkova, qui és la violinista de la producció acompanyada magistralment pel seu marit, Guerassim Voronkov al piano i a la viola, interpretant també ell en solitari els 'Sis preludis para piano'. Compte a més amb un quart CD monogràfic que va veure la llum a l'abril de 2016 el qual conté bona part de la seva producció simfònica: 'Momentos Sinfónicos' (Universidad Nacional de Colombia i Orquesta Sinfónica Nacional de Colombia).

L'octubre del 2017 va estrenar amb gran èxit de públic i crítica la seva primera òpera 'El último día de Francisco Pizarro', amb llibret del mateix compositor basat en la novel·la homònima de l'escriptor peruà Alberto E. Massa Murazzi, a la capital colombiana, Bogotà, i en cooperació amb la Universidad Nacional de Colombia i el Teatro Mayor Julio Mario Santo Domingo; una gran producció que va reunir solistes, cor, ballet i orquestra simfònica, sota la batuta general del mestre Guerassim Voronkov. Els rols protagonistes van estar en les veus de cinc cantants llatinoamericans de primer ordre: Ariel Cazes (Francisco Pizarro, El Marqués); Andrés Veramendi (Atahualpa); Xavier Rivadeneira (Francisco Martín); Rudi Fernández (Francisco Pizarro, El Capitán); i Ximena Agurto (Ana Suárez).

Recentment ha incorporat instruments tradicionals a la seva composició. Amb instruments tradicionals coreans ha compost: 'Haebangchon Trio', per a Haegeum, Daegeum i Gayageum; 'Imagined Recollections', per a Haegeum, Piri-Taepyongso, piano i percussió; i 'A Gimhae Fantasy', per a un conjunt instrumental de 25 Gayageums i dos percussionistes. 'Tres Instants en la Memòria' és la seva contribució al repertori per a Tenora, amb un concertino per a aquest instrument tradicional català i orquestra simfònica.

Va ser escollit membre de la Societat d'Honor Musical Americana Pi Kappa Lambda, el 1994 i, des del 1993, és membre de l'Associació Catalana de Compositors. La seva música està publicada a les editorials Clivis Publicacions, La Mà de Guido, Amalgama-Tritó, Dinsic Publicacions Musicals, Ediciones Universidad EAFIT, Piles Editorial de Música i Editorial Boileau.

Durant la major part de l'any 2020 i amb motiu d'un any sabàtic atorgat per la Universidad Nacional de Colombia, va dur a terme una residència com a 'Acadèmic-Investigador' a The Hartt School de la University of Hartford (Connecticut, USA).

www.moisesbertran.com

Contacte
Pot posar-se en contacte amb el compositor a través dels mitjans següents :
Correu electrònic : mbertran@hotmail.com
Associació Catalana de Compositors
Pg. Colom 6 · Espai IV
08002 · Barcelona

2009 © Associació Catalana de Compositors.