Josep Maria
Pladevall Fontanet
Currículum
Josep Maria Pladevall i Fontanet va neixer a Sabadell l'any 1956.
Inicià els estudis musicals amb Gloria Peig i I. Izard i els continuà al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona on cursà armonia, contrapunt, fuga, composició i instrumentació amb J. Poch, M. Oltra, J. Soler i C. Guinovart. Ha cursat, a més, els estudis corresponents al títol superior de Flauta de bec amb R. Escalas, i els va ampliar amb M. Miessen.
Ha cantat al Cor Madrigal sota la direcció de M. Cabero, i a la Coral Belles Arts, de Sabadell. Amb els grups Quartet de bec Frullato i Bec a Quatre ha dut a terme un treball de recerca i divulgació de la música del segle XX escrita especialment per a quartet de flautes de bec. Ha obtingut un premi especial al II Concurs Yamaha a Espanya i ha enregistrat per a RNE i TVE.
Des de 1975 acompanya Nuria Candela en els seus recitals de poesia catalana contemporània, i ha compost música per a diversos muntatges escenogràfics.
Fou seleccionat l'any 1985 en la Mostra de Compositors del Vallés organitzat per l'Ajuntament de Sabadell, amb l'obra Obertura per a quartet de corda i piano, que fou estrenada pel grup Bartok, sota la direcció de J. Olives i publicada en disc, per l'Ajuntament de Sabadell. Ha estat premiat en el 1er. Concurs de joves compositors convocat per l'Institut Català de Serveis a la Joventut, per les obres Tres Nadales per a quartet de flautes de bec i Passera sobre el mar sobre un poema de Tomás Garcés, per a cor de veus mixtes, que va ser publicada en disc pel cor Albada, sota la direcció de M. Cabero. Ha obtingut, també, el 1er. premi en el VI Concurs de Joves Compositors convocat per JJ.MM. de Barcelona amb l'obra Cinc cançons de la lluna al barret sobre poemes de Miquel Desclot. Darrerament ha publicat en C.D. les obres Scherzo interpretada pel Quartet de bec Frullato, Trio de cordes interpretada pel Trio de cordes de París i Cadència interpretada per la London Sinfonietta sota la direcció d'Edmon Colomer.
El 1995 ha estrenat el cicle de cançons Al món sobre poemes de Verdaguer interpretades per J. Cabero, tenor i J. Rubinat, piano, encarregada per la Societat Verdaguer per commemorar el 150 aniversari del seu naixement. També ha publicat l'obra Soliloqui per a violoncel sol, en l'editorial La mà de Guido i Set peces fàcils per a quintet de metall per l'editorial Dínsic. L'Orquestra Simfònica del Vallés, sota la direcció de Salvador Brotons li ha estrenat Poema sonor, obra encarregada per l'Ajuntament de Sabadell.
Des de 1985 és membre de l'Associació Catalana de Compositors.
Actualment és professor de flauta de bec a l'Escola de Música i Conservatori Municipal de Grau Mitjà de Sabadell.
El seu catàleg de composicions sobrepassa la cinquantena de títols que abracen diferents gèneres que van des de la música de càmara a la simfònica. També ha mostrat un interès especial per a la música vocal tant en el lied com en el gènere coral. La seva activitat docent l'ha portat a escriure , també, obres de caràcter didàctic. L'editorial Dínsic ha publicat dos llibres amb obres de repertori de flauta de bec que ha fet conjuntament amb Eulàlia Galofré.
La seva música abrasa varis estils, des de l'harmonització de música tradicional on utilitza lliurement la tonalitat, fins a obres de creació artística on mostra un clar interès per la recerca d'un estil personal en el marc de l'atonalitat. El seu llenguatge reprèn les tècniques de composició del primer terç del segle XX amb una voluntat clarament expressionista i amb un interés preferent per a les relacions harmòniques i contrapuntístiques i per una línia melòdica sovint lírica i expressiva a la recerca, sempre, de la bellesa sonora i la comunicació artística.
Contacte
El compositor no disposa d'informació de contacte adicional.
Associació Catalana de Compositors
Pg. Colom 6 · Espai IV
08002 · Barcelona

2009 © Associació Catalana de Compositors.